Min viktminskning

Min viktminskning

Jennys blogg

I denna blogg får ni träffa mig, Jenny, och följa mitt projekt att bli Fabulous vid 35. Bloggen startar den 1 januari 2010. Den 10 april 2010 hoppas jag infria min önskan att bli av med 30 kg för då blir jag 35. Jag har valt att göra detta genom xtravaganzas metod och ni kommer att få följa alla mina steg och min resa att nå min vikt och hälsomål.

EGO mässa och självkänsla

Vecka 20Posted by Jenny Fri, May 21, 2010 22:48:18

Igår kväll så var jag med på en härlig kväll i EGOts tecken på Scandiabiografen i Stockholm. Kvällen skulle inspirera kvinnor till att få ett starkare självförtroende, men också att få en inblick i hur det är att vara egen företagare och vad man behöver göra för att våga ta steget.

Mellan föreläsningarna så var det mässa och jag var ju med i egenskap av lyckad kund för xtravaganzas räkning. Det är verkligen kul att få möjlighet att vara med och prata och inspirera andra och berätta om min resa.


Lina och Jenny

När jag berättade för en tjej att jag var med i programmet så tittade hon på mig utbrast. "Men du behöver ju inte gå ned i vikt!". Näää, nu har jag gått ned, men programmet handlar om en livsförändring där viktminskningen är en så liten del av själva programmet fick jag förklara. Men det var lite av en bekräftelse att jag ser normal ut.

Xtravaganza bjöd även på provsmakning av deras olika bars och det togs väl emot. Jag måste erkänna eftersom jag bara han dricka lite yougurt innan jag gick dit så små åt jag av minten och blåbär/ citron hela kvällen...

Det som också var jätte kul av att träffa de två tjejer som vunnit biljetterna till kvällen via bloggen. Cecilia som tog med en kompis som hon själv inspirerat att börja på xtravaganza och Carina som tog med blivande svärmor. Carina ska gifta sig den 7 juli och har gått med i programmet inför det. Jag hoppas få se bröllopsbildern...


Så det var jätte kul att ni kom och kämpa på för ni är verkligen på väg! Dessutom ska ni har en extra eloge för jag vet att kvällar som denna när det bjuds på vin och choklad är det inte kul att gå på helfart!

Kvällen fortsatte i samma anda, med inspiration. Första föreläsaren var Elisabeth Gummesson som är professionell coach och arbetar med personlig utveckling. Hon pratade bland annat om skillnaden mellan självkänsla och självförtroende och att man trots att man har fantastiskt självförtroende kan ha en dålig självkänsla.

Som hon beskrev det så är självförtroende prestationsbaserat och behöver hela tiden fyllas på. Om vi presterar något på jobbet och får positiv feedback så ökar vi vårt självförtroende. Precis som motsatsen också påverkar självförtroendet.

Självkänslan handlar mer om vad vi känner att vi har för värde. Oavsett vad vi presterar, eller hur man t ex klarar sig även när något dåligt händer och självförtroendet får sig en törn. Har man god självkänsla så påverkas man inte så mycket av andra saker.

Hon pratade mycket om vilka drag man kan ha som visar på att man har låg självkänsla. Bland annat nämnde hon att man pratar skit om andra är det dels för att man vill framställa dem i sämre dager för att ens egen självkänsla är låg.

Att man sedan gärna kanske presterar saker för att göra andra nöjda, istället för att göra som man själv verkligen vill.

Det var flera saker som kännetecknar den dåliga självkänslan. T ex att man gärna tävlar och jämför sig med andra.

Efter Elisabeth föreläsning kände jag främst två saker. Att jag egentligen trots min övervikt inte har haft dålig självkänsla, men att mitt självförtroende har varit lågt. I och med viktminskningen känner jag att jag faktiskt presterat något riktigt bra, och att jag känner mig piggare och lite finare vilket resulterat i bättre självförtroende.

Däremot så har jag många saker med min självkänsla som man måste jobba med. Jag skulle vilja säga att det är som en färskvara. Man måste underhålla och fylla på och jobba med sig själv hela tiden.

Det bästa med det är ju att man gör det med xtravaganza programmet. Dels i form av att man i den Mentala träningen jobbar på att ändra bilden av sig själv, men också under mötena där man pratar och diskuterar det här.

För min del är det det här som gör skillnaden. Utan att jobba på en mental förändring kommer ingenting förändras, då är man ju samma person som kommer att göra precis som man alltid gjort.

Nu får jag be om ursäkt att det kanske blev lite väl djupt, men det är ju lite det det handlar om. Att komma in på djupet och förändra sitt tankesätt.

Kvällen var ju förstås inte slut där. Det blev debatt panel där min coach Lina fick gå upp på scen och bli grillad av kvällen moderator SannaLundell. Hon skötte sig exemplariskt och berättade om xtravaganza och om att våga satsa på det man tror på.


Det Lina sa som jag kom ihåg att jag gjorde under helfarten var att jobba just med självkänslan. Ett enkelt tips på det är att man varje kväll skriver upp tre saker som man är nöjd med sig själv som hänt under dagen.

Det kan vara en början, att berömma sig själv mer och ta fram positiva saker. Så jag ska nog göra det igen.

Sedan som det inte räckte med skoj kom också Babben Larson och berättade om sin resa och om hennes resa tillbaka efter att ha varit utbränd. Hon är ju inte bara intressant att lyssna på hon är riktigt, riktigt rolig.

Kvällen avslutades sedan för min del med en goodybag med fina presenter.

Så, ja, med ett par fler kvällar som detta så kommer min självkänsla och självförtroende vara på topp inom kort.

Nu ska jag gå och sova för jag ska upp tidigt imorgon och njuta av min födelsedagspresent. Min tågkompis, eller ja, Anette ju är ju en vanlig kompis också, ska bjuda med mig på en underbar dag.

Vi ska på Yazuragi på Hasseludden och njuta av japanskt SPA. Om det ska bli tråkigt? Nä, inte så mycket.

Så jag önskar alla er duktiga, trötta kvinnor en lika bra lördag som jag hoppas få.

Ni män kan också ha det bra!

God natt

Jenny

  • Comments(0)//www.xtravaganzajenny.se/#post145

En överraskande vägning...

Vecka 20Posted by Jenny Wed, May 19, 2010 22:45:04

I dag hade jag xtravaganzaklass och skulle vara lite duktig och träna innan. Jag hade också bestämt mig för att väga mig där, eftersom jag inte vägt mig på deras fina våg sedan jag gick på helfarten. Så jag var lite nervös för vad det skulle visa. Eftersom jag går på jämvikten så vill man ju veta att man göra rätt.


Rätt gör jag nog egentligen inte för jag fortsätter att gå ned i vikt. Ett mycket trevligt problem i och för sig. Och eftersom jag inte känner att har det speciellt jobbigt så kom jag och min coach Rebecca fram till att jag kan få göra så här ett litet tag till.

Fast det känns konstigt för jag tycker att jag äter bra och är alltid mätt och jag njuter av gott ibland, men säger nej till saker som är onyttigt. Kanske jag äter lite för lite kolhydrater egentligen, men min mage mår ju så bra så jag längtar inte efter det just nu.

Så senast jag vägde mig var den 24 mars och då vägde jag 79,8 kg med 1 vecka helfart kvar. Sedan dess har jag gått ned till 74,4kg! Alltså 5,4 kg till. Det är knappt så att man inte kan tro det.

Jag ligger dessutom inom gränsen för mina rekommenderade värden. Även om jag närmar mig underkant. Det är verkligen inte tanken så nu gäller det att hitta balansen.

Här kommer min kroppsanalys. Först den som jag hade vid inskrivningen den 4 januari och så dagens.Slutsatsen jag vill dra av detta är att det inte verkar vara hela världen om man då och då unnar sig bea, bara man gör det vid väl valda tillfällen.

På vägen hem blev det en kvällsmacka på tåget. Gamla Jenny hade nog en kväll som denna när man är lite PMS:ig och trött valt att köpa något form av chokladkaka också. Men så blev det inte. Det blev istället en skvallertidning som lite lyx. Kanske den också egentligen inte är så nyttig, men den sätter sig inte på höfterna i alla fall...

Ville även bara tillägga att jag idag gått över 15 000 steg. Inte så illa! Det börjar att arta sig.

Imorgon kväll blir det EGO mässa! Det ska bli jätte kul!

Ha det så bra!
Jenny

  • Comments(4)//www.xtravaganzajenny.se/#post144

Bara en aningen EGO...

Vecka 20Posted by Jenny Tue, May 18, 2010 21:04:41

I ett av mina tidigare xtravaganzamötet skulle vi göra ett lite kollage på var vi ville vara när vi såg oss själva i mål. Jag hade mig själv bland annat i min bröllopsklänning. Det var ett av mina mål, att komma i den igen. Jag kan avslöja att jag kan det, men jag vet inte om jag är redo att lägga ut bilder med mig i den ännu, men så att ni vet.


På samma möte pratade vi om vikten att jobba med positiva bilder. Man ska alltså absolut inte sätta upp en bild på kylen på när man ser ut som en strandad val i en för liten bikini med ett matchande grisljud. Man ska jobba med positiva bilder. Det gäller att hitta en bild där man känner att då var jag fin och så vill jag se ut. Helt enkelt fokusera på det positiva.

Eftersom jag känner att målet med mitt kollage är uppnått så ville jag skapa en ny positivbild. Så lite ego som jag är har jag skrivit ut en av bilderna från min photoshot och satt upp ovanför skrivbordet på kontoret.


Kanske lite ego? Men det är en så fin bild och jag blir så stolt och glad när jag ser den så det känns bra och det ger mig en stark känsla att jag vill fortsätta se ut så.

Föresten så har jag en oscarsstatyett på skrivbordet som jag köpte till mig själv som det står "Best Employee" på, så jag menar att jag kanske redan innan jag satt upp bilden hade utmålat mig som lite ego... hhhheeee.

Idag var en helt underbar dag! Så jag och min kompis Annika gick på lunch och nöjt i solen.

Annika har under de senaste året också gått ned mycket i vikt. Säkert 20 kg och det är så roligt för förut pratade vi mycket mat och barnen, men nu blir det mycket kläder, skor och smink! Det är lite roligt att vi båda har gjort våra resor samtidigt och bara är så fina!

Det var en trevlig och god lunch, för mig blev det en sallad, med alldeles för mycket ost, men inga kolhydrater så det kunde jag unna mig. Titta vad smarrigt!


På väg hem i bilen var jag så godissugen så jag ville bara äta upp något. Då kom jag på! Jag kan ju äta lite av en bar!

Så jag åt en halv chokladbar för jag visste ju att jag skulle handla och då är det lätt att något slinker ned. Det var så smart för jag blev lite mätt samtidigt som behovet av godis försvann. Så det är verkligen ett strålande tips. Man behöver ju inte äta en hel bar!

Till middag blev vi överringda till grannen som frågade om vi ville äta pizza i deras trädgård. Det ville vi, men jag tog med mig grillad kyckling och så stal jag en tomat från deras kyl.

Ett riktigt bra och gott val och faktiskt helt naturligt och det kändes inte som ag offrade något och gjorde det för att hålla vikten. Jag gjorde det för jag ville hellre ha en grillad kyckling och tomat.

Nu är klockan mycket, men jag ska försöka mig på en liten promenad innan det blir mörk!

Imorgon ska jag träna hos xtravaganza.

Hej då!
Jenny

  • Comments(2)//www.xtravaganzajenny.se/#post143

Livet på en pinne...

Vecka 20Posted by Jenny Mon, May 17, 2010 21:57:39

Äntligen, äntligen, äntligen så våren här! Nu ska det väl i alla fall inte komma mer snö? Nu måste man vara säker...

Helgen var helt underbar på alla sätt och vis! Men som många tidigare helger så rör det sig en hel del om mat, men också de valmöjligheter man ställs inför.

Fredagen var en otroligt skön dag att jobba. Inte så många på kontoret, vilket gör att man hinner göra mer än i vanliga fall när telefonen ringer hela tiden. Dessvärre hade vi muffin fika också, med latte. Men jag åt en liten bit av muffin och tog en latte lätt. Så jag fick njuta, men lite mindre och alldeles perfekt. Jag är så stolt över är att jag faktiskt kan säga nej. Gamla Jenny kunde inte bara ta en bit, utan det var som jag togs över av en sockerdemon som krävde att jag åt mer.

Nu går det bra att ta en bit och känna att det räcker. Antingen för att jag inte längre är beroende av socker, eller för att mitt tänkande har förändrats, men troligtvis så är det en kombination av de båda.

På lördagen blev det lite grill middag, som vanligt. Jag försökte föreslå att vi skulle grilla lax, men det lite nedröstad. Så det blev mycket grillspett med goda grönsaker. Jag hittade även en chorizo som hade mer kött och mindre fett. Till detta gjorde jag en fransk potatissallad med så lite olja det bara gick, samt en fetaost cream med lätt cream fraishe. Så gott så gott! Det kändes bra att hitta andra alternativ än potatisen i ugn och bea.


Till efterrätt blev det även lite grillad banan med mörk choklad och nötter. Jag tog bara lite sedan var jag nöjd. Dessvärre kommer en godisskål fram till barnen, men dom såg inte att jag smakade. Tyvärr ville jag inte säga nej och åt några stycken. Idag förstod jag varför jag inte kunde säga nej då, eftersom den månatliga besökaren kom... Det är verkligen galet hur det påverkar förmågan att säga nej! Är det bara jag, eller är det någon annan som har samma svårigheter?

Dessutom var det ju lördagen helt underbar med alla träd bara slog ut och man kunde springa omkring ute. Dessutom fick jag se mitt katt Myran slåss med en vessla. Det var verkligen ett aggressivt djur! Min lilla katt blev livrädd, den trodde ju att det var en mus. Det slutade lyckligt för alla inblandade, igen blev skadad...

I alla fall så tog vi mammor en kvälls promenad så jag tycker att jag lyckades få in 3 ledstjärnor på en dag, God Energi, Rörelseglädje och Mental Näring. Då är man alltid nöjd.

Söndagen var vädret inte så skoj, men eftersom vi har en hel del att göra med vårt hus så var det ganska bra att hinna med lite grejer. Sedan ringde mina föräldrar och ville bjuda på lunch. Vem kan säga nej till en lunch som man själv slipper laga...

Det är ju en utmaning att gå på restaurang och hitta något som både är bra för mig och smakar bra. Det blev en högrevsgryta med rödvinssås och kokt potatis. Dessutom fick man en liten aptitretare i form av löjrom. Så gott så!


Det jag är mest stolt över det är att jag inte drack någon läsk alls, utan jag håller mig till ramlösa och tycker att det är lyx. Det hade inte gamla Jenny. Hon hade nog druckit minst 2 cola till maten och tagit en dessert!

Sedan var det plötsligt måndag igen, och alldeles för bra väder för att sitta inne. Så lunchen köpte vi med på vägen och satte oss i en park! Det är underbart att stjäla lite sol mitt på dagen!


Det blev thai med kyckling och nötter, och pyttepytte lite ris.

På vägen hem åkte jag även förbi en klädutförsäljning med en kompis. Oj, vad det fanns kläder. Det är så kul att ta en jacka i storlek 42 och känna att den satt som en smeck. Sedan köpte jag faktiskt inte så mycket, inte för att jag inte kom i dem utan för att de inte var tillräckligt snygga plagg. Så kanske mitt köptvång har stabiliserats lite i alla fall.

Ingen är nog gladare för det än min make...

Så det var helgen i korta drag!

På onsdag är det xtravaganza möte och på torsdag ska jag på EGO mässan och berätta om min resa. Det ska förstås bli skojigt!

Ha en bra kväll!

Jenny

  • Comments(6)//www.xtravaganzajenny.se/#post142